Literatura húngara online
Literatura húngara online
Inici Notícies Agenda Llibres Crónicas húngaras Castellà Català
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Futbòl i lletres
Péter Esterházy

Balassi Institute
Literatura húngara online
Futbòl i lletres
Frigyes Karinthy

Esport i somatologia amb especial atenció a l’epilèpsia

Traducció de Antonio Manuel Fuentes Gaviño

Font: Enciclopèdia toixa (fragment)
Akkord • Budapest, 2001
Recomana aquest article als teus amics Versió per a imprimir

Esport

S’entén per esport la totalitat de moviments i convulsions realitzats amb cada una de les parts de llurs cossos o amb el cos sencer per persones entrenades per a aquest fi, amb l’objectiu que cap membre romangui al lloc que Déu creador li ordenà, sinó que, si pot ser, ocupi una posició per a la qual el membre en qüestió no està destinat ni de bon tros. Per a executar aquest art cadascú es pot valer de totes les parts del cos, amb l’excepció del cervell, el funcionament del qual té un efecte molest, atès que califica com a idiotesa aquestes convulsions i distorsions.

Segons les investigacions dels estudiosos de la història de l’esport de més renom: Zoltán Halmay i Rikárd Weisz, els esports van ser coneguts també pels antics grecs. Una prova contundent en són les estàtues gregues i romanes conservades, a les que els manca una mà, una cama o el cap; ara tenen l’abdomen trencat, ara n’és una costella colpejada amb un peu, cosa que assenyala la gran popularitat i la puixança del futbol triomfant, potser d’algun esport de turistes d’aleshores…

Els esports un per un.

Futbol

En hongarès: labdarúgás (pilota-xut). És disputat per vint-i-dos jugadors, fins a l’esgotament final, sense embenatge. Al joc hi ha també una pilota que, tanmateix, no cal prendre’s seriosament; hi és tan sols una espècie de símbol que serveix com a coartada per a l’objectiu principal: fotre puntades de peu a l’estómac. No s’hi permet de jugar amb les mans; tant al cap, com a l’esquena, al coll, a les dents, a les narius, a la gorja i als budells només és permès d’etzibar-hi amb els peus. Es juga a gols; això succeeix quan el porter s’estén al llarg de la xarxa, i llavors els davanters comencen a fer-li cops de peu a l’estómac, fins que en resulta foradat. Per mitjà d’aquest forat s’encaixona la pilota dins la xarxa. Segons les noves regles, en cas que la pilota hagi surtit o hagi estat llençada fora del camp, el joc pot continuar també amb un globus ocular tret d’un cop de peu a algú que hi hagi a l’abast.


Cercar

Edita la Fondació Hongaresa del Llibre Copyright © LHO, 2007